Visit The Dirt Forum for More Information

Author Topic:   Oil pressure dropping???
bigcityracer
Member
posted July 29, 2004 09:52 PM
I run the up 180, by then the oil pressure drops from 40psi to 15 psi while idling @ 1,100 rpms. Ibeleive it's the main bearings. The motor is fresh 3nights. The first night it ran up to 210. the second night 250. The third night 275.
Any help is appriciated thanks!!


turnleft43
Member
posted July 30, 2004 07:15 AM
Big city i hope you have the temp problem under control. But first off have you changed the oil and filter yet ? It seems to me that if you get the oil that hot it will loose its viscosity. We use a sae 50 oil for the hot summer days and pick a good filter for racing conditions. There will be other things to look at next if that doesnt solve the low pressure problem.


ruggs66
Member
posted July 30, 2004 08:14 AM
do you have a Fram oil filter on it?

I have seen people have pressure problems when using them... try an oil change.

bigcityracer
Member
posted July 30, 2004 02:08 PM
Thanks I'll try the oil change and let you know.


racer17j
Member
posted July 31, 2004 12:33 PM
sounds like a spun bearing to me


bigcityracer
Member
posted July 31, 2004 11:50 PM
Just got done pulling it apart. All main bearings are tore up. Ever thing else looks fine. However I did find a rod bearing that was stating to pickup junk. I did try the oil change idea, but it started with 55psi and as it warmed up it went down, down, down and oil lite came on again that's when I decided to puller out.
Thanks guys.


racer17j
Member
posted August 01, 2004 03:44 PM
next time just drop the oil and cut open the filter open before you waiste an oil change and risk further damage if you have a problem you will see it in the filter


bigcityracer
Member
posted August 01, 2004 07:36 PM
THANKS I WILL DO THAT.


rickbraley
Member
posted August 02, 2004 08:57 AM
One other thing; if you have a HV pump do not use stock Fram oil filters! Use only the HP series filters. The stock ones (PH30 or whatever) will collapse internally thus causing oil shortages to your bearings!! I have personally seen this happen.


JDF Motorsports
Member
posted August 02, 2004 05:54 PM
What's your oil clearances set at?


racer17j
Member
posted August 02, 2004 07:59 PM
jdf are you losing any oil? mine did the same thing saturday it was my pressure line to the gauge has a leak in it


bobberpopper
Member
posted August 03, 2004 04:41 PM
quote:
Originally posted by bigcityracer:
I run the up 180, by then the oil pressure drops from 40psi to 15 psi while idling @ 1,100 rpms. Ibeleive it's the main bearings. The motor is fresh 3nights. The first night it ran up to 210. the second night 250. The third night 275.
Any help is appriciated thanks!!


have you checked your oil for a gas smail i know it sound strange but it happened to me at the race track it cost me a motor the carb wasnt stopping the fuil flow like it was suposed too


JDF Motorsports
Member
posted August 03, 2004 08:08 PM
quote:
Originally posted by racer17j:
jdf are you losing any oil? mine did the same thing saturday it was my pressure line to the gauge has a leak in it
No... Found some metal in oil filter.... pulling the motor... will let you guys know what I find.



Back to the Archives