Visit The Dirt Forum for More Information

Author Topic:   bead unseating
YAZ
Dirt Maniac

Total posts: 147
posted April 27, 2003 09:44 AM  
We ran practice yesterday.
track was real dry slick.
The right rear tire kept comming off
the bead. We run street dot tires.
I tried the first one with a tube and
21 lbs. the second two without tubes at
23 lbs.
should I up the tire pressure 4 or 5 lbs.
or does anyone have any sugestions?

merlinmech2
Dirt Maniac

Total posts: 131
posted April 27, 2003 09:59 AM  
Had the same problem last year. Had to run 35lb to keep it on. This year I welded a bead on the inside of the rim. Worked so far at 22lb. Tried tubes last year with 25lb and would twist the stems off. Good luck.

racer17j
Dirt Forum Champ
Total posts: 5390
posted April 27, 2003 11:38 AM  
you may have a suspension problem that is trying to make the tire do too much work.

YAZ
Dirt Maniac

Total posts: 147
posted April 27, 2003 04:39 PM  
I run the white wagon wheel style.
We have to run 7" wide stock offset
rims.

Flatlander
Dirt Freak

Total posts: 355
posted April 28, 2003 12:26 AM  
I'd go with merlins idea Measure the bead of the tire and run you a very good bead on the wheel so that when she pops over it it'll stay

towmandan
Dirt Freak

Total posts: 370
posted April 28, 2003 11:22 AM  
First of all Im gonna tell you that you have to be sick of rolling tires off to do this because its a pain in the A$$ to do but it wiil cure your problem..You will need a buddy to help you take one of your old wheels w/o a tire on it take a torch and a piece of rebar about the size of your finger heat and form to fit the wheel then cut rebar in 2 halves mount tire up on wheel then brake down back side have your buddy with a tire iron hold the tire back from wheel position your half a ring firmly against the inside beed of tire take a mig and tack it good about an inch long in three places on the ring do the same on the other side and then you can safely run as low as 14psi Ive never went lower but i bet you can... I hope this helps you I know it worked for me......towman

left turn
Dirt Full Roller

Total posts: 59
posted April 29, 2003 03:23 AM  
i had that problem along time ago when i mounted tires with soap or tire lube started mounting them with windex and never had a problem because the windex evaporates. dont know but it helped me

Back to the Archives