Visit The Dirt Forum for More Information

Author Topic:   Automatic Trans
jdj9410
Dirt Full Roller

Total posts: 65
posted April 13, 2004 04:34 PM  
Does anyone run a PG with a solid aluminum reverse clutch? And how has it worked if you have?

udecide66
Dirt Freak

Total posts: 229
posted April 13, 2004 07:00 PM  
I beleive the Bushore Powerglide is that way, I think. I run a Bushore with no problems, it was a little stiff when brand new but works great now.

leftturn73
Dirt Maniac

Total posts: 199
posted April 14, 2004 08:56 AM  
I tried this last year. I had no problems with the trany but found because the material is aluminum it leaves deposits in the fluid. These deposits are very, very fine. I tried filtering out using a paint filter and nothnig got filtered. Internal of trany looks good so I will keep running.

ss#4
Dirt Maniac

Total posts: 110
posted April 14, 2004 10:57 AM  
any of you three run a cooler? I know Bushore says you don't need to run one, but heat is what kills a trans. any concern not running one?

udecide66
Dirt Freak

Total posts: 229
posted April 14, 2004 04:34 PM  
If you run the powerglide in direct drive and use a solid coupling to the engine the tranny will never get hot, at least not hot enough to ruin the oil. most ATF doesn't start to breakdown until you hit 225*.
If you use a functioning torque converter then you will need to run a cooler, that's what creates the heat in the oil.
I have seen guys run a dummy converter and no cooler with no problems.
I agree with lefturn73 about the shiny material in the oil, kind of scared me at first, called bushore about it, he said that's why you need to change your oil every 3-4 races and filter at the end of the season.
Hope this helps

jdj9410
Dirt Full Roller

Total posts: 65
posted April 14, 2004 06:10 PM  
FYI. Transmission went out so pulled it out and rebuilt using the aluminum reverse disk from Coan. Ran about 5 minutes and stopped the filter up with alum. Took it out, put reverse clutches in and it lasted 15 nights until a reverse clutch broke apart last weekend. Bought the TCI alum disk this time and it lasted about 15 minutes and then first and reverse quit and fluid is full of aluminum. Still pulling in high. Both had .060 clearance and new pumps. Tried to get some advice from TCI before installing it and they said no modifications needed, just give it .060-.065 clearance. Works fine with clutches so thats what I will run from now on until I can save up enough to get a Brinn I guess.

fastow
Dirt Maniac

Total posts: 168
posted April 14, 2004 10:16 PM  
jdj heres something I ran onto awhile back with this deal look at the hub the reverse clutches run on the grooves get wore and there not square anymore witch makes the clutch disk teeth want to climb out of the grooves in the hub and bust your clutches once it bust the clutches your reverse is gone and I would think this could cause excessive wear with the aluminum ring I even broke one of them cause of this wore hub deal. Just something to check. Let us know what you find. Also I know bushore uses this deal give him a call I know there are other good tranny guys out there but I know Bill Bushore has always been good to answer my questions and built alot of good trouble free trans for me.

jdj9410
Dirt Full Roller

Total posts: 65
posted April 15, 2004 03:33 AM  
Going back together with it today. I'll check that and if it's bad got another planetary to just change the whole thing out with. Thanks fastow

Back to the Archives