Visit The Dirt Forum for More Information

Author Topic:   Aftermarket GM performance Dist.
racer5m
Dirt Roller

Total posts: 10
posted January 29, 2001 09:16 PM
Friend of mine run this dist. all year without any problems, tried to start his car during christmas only hit couple of times then nothing, no spark took out dist. has replaced all parts one at time will fire on bench but not in car. Anyone experienced this?

MOD RACER#93
Dirt Freak

Total posts: 251
posted January 29, 2001 10:52 PM
A wire somewhere must be coming loose going to the distributor. Or is corroded inside. If it has fire to the cap, and the dist. fires on the bench it would have to fire on the car....switches, seloniods, can cause problems, because they get wet every week from washing....

racer5m
Dirt Roller

Total posts: 10
posted January 30, 2001 05:48 PM
We thought of that, using another bat. hooked up dist to a secondary bat. which would exclude your posibility tried to start car with no success, then pulling plug and wire dry fired the dist to see if getting spark, was not removed from car setup on workbench and again dry fired the dist. fired ok, due to the nature of my employment, mech. engineer this is going to be something really weird, a real learning experience, ok guys lets put our problem solving racers hat on and help, this is not the first time I'v heard of this problem, just now really showed any intrest for the problem, mabey something with electronic parts failing due to a resistance fade or....

bbracer17
Dirt Maniac

Total posts: 168
posted January 30, 2001 05:48 PM
use a voltmeter to check power to the distributor, not a test light. It will atleast fire with about 11.5 volts but of course you want more to run with.

racer5m
Dirt Roller

Total posts: 10
posted January 30, 2001 05:57 PM
Will pass along sugestion {voter meter test} to my racer friend, now he really hestant to even consider running this dist. which I tend to agree with, I,m 46 yr old driver, he,s 61 yrs,old driver and really good, we,ve got enough on our mind on the track as is without having to wonder if this dist. is going to fail. LOL

KK17
Dirt Full Roller

Total posts: 75
posted January 30, 2001 06:14 PM
You said you replaced parts one at a time, So Im assuming you changed the rotor. If not it could be "burnt" through under the tab that touches the coil button and shorting to the rotor shaft.

Just another thought

racer5m
Dirt Roller

Total posts: 10
posted January 30, 2001 06:22 PM
What a sugestion rember this 25 years ago now on old street car with a high output coil, would explain working on bench and not on car.

modbob35
Dirt Roller

Total posts: 9
posted January 30, 2001 06:57 PM
Had a Uncle and nephew with same problem of distributors firing on bench. But when put in car would short out. After several distributors. Found out battery in backwards! Just a another thought.

Limited5
Dirt Maniac

Total posts: 141
posted January 31, 2001 08:18 PM
Had the same thing happen once, turned out to be the positive cable from battery.

Pickel
Dirt Freak

Total posts: 239
posted February 01, 2001 09:27 PM UIN: 25419780
I ran into the same prob a few years back..after changing a few distributors and checking every thing that every one on here had mention ..found out it was tach shorting out......

HESports
Dirt Newbie

Total posts: 1
posted February 01, 2001 10:08 PM
Believe it or not the same thing with the tach wire occured once with a racing go-kart that I had.

Back to the Archives